خواص سبوس برنج

سبوس برنجبا کمی توجه به نوع مواد غذایی که روزانه در حال مصرف آنها هستیم، متوجه مصرف برنج که نسبت به باقی مواد غذایی اهمیت بیشتری را نزد خانواده ها پیدا کرده است می شویم، به طوریکه می توان گفت بسیاری از خانواده ها به مصرف روزانه برنج وابستگی دارند.با توجه به زندگی روزمره که غالباً ماشینی و بی تحرک بوده و مصرف سرانه برنج که مرتباً رو به بالاست و از طرفی بسیاری از مشکلاتی را که در اثر مصرف این ماده غذایی مانند : چاقی و اضافه وزن که در نتیجه مصرف روزانه و بی رویه برنج است را در پی داشته است ، حال اینکه بسیاری از مشکلاتی را که مصرف بی رویه برنج به وجود می آورد به دلیل جداسازی “سبوس برنج” از  آن می باشد. در ابتدا برای آشنایی بیشتر باید به این اشاره کنم که برنج بعد از  برداشت حاوی سه محصول است که : ۱- شلتوک برنج و یا همان پوسته خارجی برنج که توسط آسیابهای سنگی و یا با استفاده از دستگاه جدا می شود ۲- سبوس برنج غلاف نازک و خوشرنگی که بر روی برنج قرار گرفته،این پوشش خوش رنگ برنج دارای ارزش غذائی فراوانی است که بسیاری از ما از آن غافلیم و یا همان پوسته نازکی که پوسته محافظ برنج سفید و یا برنج فهوه ای است شلتوک و سبوس هر دو از نظر خواص درمانی و همچنین ارزش غذایی دارای وجه تشابه بسیاری هستند ولی از نظر طعم سبوس طعم بسیار مطبوع برنج را داراست که یکی از مهمترین دلائل این مهم مربوط به زمان جداسازی برنج از سبوس می شود که کمی خرده های برنج نیز به سبوس اضافه می شود. این ماده غذایی به حدی برای بدن مفید است که نه تنها باعث چاقی و اضافه وزن نمی شود بلکه با جلوگیری از این امر بسیاری خواص درمانی دیگری که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد را برای بدن به همراه دارد.

خواص درمانی

  • بهترین پایین آورنده چربی خون(کاهنده کلسترول خون)
  • تقویت کننده اعصاب
  • درمان بیماری های عصبی و وسواس
  •  تقویت و شادابی پوست صورت و بدن(ضد پیری)
  • تقویت و پیشگیری از سفیدی مو
  • سرشار از ویتامین B1
  • لاغر کننده
  • درمان یبوست
  • جلوکیری و درمان بواسیر

روش مصرف

بهترین پایین آورنده چربی خون : اختلالات چربی خون اغلب در افراد چاق و با سابقه بیماری دیابت در خانواده همراه است اما در برخی افراد لاغر نیز به دلیل سابقه خانوادگی اختلالات چربی دیده می‌شود که به دلائل مختلفی مانند نقص  ژنتیکی مربوط میشود. افزایش چربی‌های خون (کلسترول و تری‌گلیسیرید) می‌تواند منجر به کبد چرب شود. تغییر در شیوه زندگی می‌تواند به کاهش تری‌گلیسرید خون شما کمک کند. برای تاثیر هر چه بیشتر سبوس برنج بر کاهش چربی خون می توان هر وعده قبل از غذا یک فاشق غذاخوری را به همراه یک لیوان آب میوه طبیعی در صورت امکان آب مرکبات مخلوط و میل نمود که باعث کاهش جذب چربی های مضر و در نتیجه کاهش چربی خون خواهد شد.

تقویت کننده پوست و اعصاب : ویتامین های گروه B موجب افزایش متابولیسم بدن ، رشد و تقسیم سلول ها را افزایش می دهد، این ویتامین ها در عملکرد صحیح دستگاه های عصبی و همچنین دستگاه ایمنی بدن نقش مهمی دارند که در سبوس برنج انواع این ویتامین به صورت فراوانی موجود است و با مصرف مرتب این ماده غذایی باعث کاهش استرس و افسردگی، درمان بیماری های عصبی و وسواس، و سلامتی پوست و اعصاب می‌گردد. یک قاشق غذاخوری را به همراه مقداری ماست به همراه غذا میل کنید.

تقویت و شادابی پوست صورت و بدن(ضد پیری) : امروزه یکی از مهمترین آنتی اکسیدانهای طبیعی شناخته شده ویتامین E است که به صورت محلول در چربی بوده و در سبوس برنج به فراوانی یافت می شود. بهتر است برای استفاده هر چه بهتر هر صبح ناشتا یک قاشق غذاخوری سبوس را در یک لیوان شیر مخلوط و در صورت تمایل به همراه کمی عسل شیرین کرده و میل نمایید.

تقویت و پیشگیری از سفیدی مو : با توجه به اهمیت و فراوانی ویتامین های گروه B در سبوس برنج و نیاز به ویتامین B5 برای سوخت و ساز و فعال سازی پیاز مو توصیه می شود که روزانه از این ماده غذایی به شکل های مختلف خوراکی و غیر خوراکی

مصرف نمایید تا هم کمک به رشد بهتر موها کرده و هم در جهت سلامت پوست و مو قدم هایی برداشته شود. برای مصرف روزانه و خوراکی می توان مقداری سبوس را خیس کرده و از صاف کرده در زمان پخت برنج به آن اضافه و بهینه ترین نوع مصرف خوراکی را تجربه کنید. برای مصرف غیر خوراکی می توان مقداری سبوس را با زرده تخم مرغ مخلوط و ۳ ساعت قبل از حمام روی سر قرار داده و داخل حمام شستشو کنید. سبوس برنج حاوی املاح معدنی – آهن – منگنز و ویتامین های A – E – B1 – B2 – B5 – B6 بوده ویتامین B5 موجود در آن موجب تحریک پیاز مو شده و از سفید شدن و ریزش مو جلوگیری کرده و هم چنین به مرور زمان موهای سفید را مشکی کرده و موجب رویش مجدد موها میشود.

سرشار از ویتامین B1  : اصولاً کمبود ویتامین B1 دارای علائمی است مانند : احساس خستگی ، کم اشتهایی ، یبوست ، عصبی بودن، سوء هاضمه، سردرد، گیجی، کمبود وزن ، ضربان قلب، زود رنجی ، بی حس شدن سر انگشتان دست و پا که بسیاری از این علائم با مصرف مرتب سبوس از بین خواهد رفت که در ادامه به برخی از این موارد اشاره ای خواهیم داشت.

لاغر کننده : برای این که بتوان به راحتی وزن را کاهش داد و به تناسب اندام مورد نظر رسید لازم است در برنامه غذایی روزانه از فیبرها بیشتر استفاده کرد ، بهتر است که در هر وعده غذایی فیبر لازم را مصرف کنید. زمانی که شما تغذیه متنوعی داشته باشید مطمئن باشید که فیبرهای مختلفی را نیز جذب می کنید که خواص تکمیلی دارند. با توجه به فیبر فراوان موجود در سبوس باعث دفع راحت و همچنین سرعت بخشیدن به هضم غذا و در نتیجه کاهش وزن و لاغری را در پی خواهد داشت.

درمان یبوست ، جلوکیری و درمان بواسیر : تحقیقات نشان داده که سبوس مهم ترین راه درمان طبیعی یبوست به شمار می رود . جلوگیری از یبوست نیز از بروز بواسیر ، شقاق، فیستول، شکاف بافت معده و عفونت های دستگاه گوارش (که غالباً در میان افراد مسن مشاهده می گردد) پیشگیری می کند، بر اساس پژوهش های مختلف ، سبوس غنی ترین منبع غذایی فیبر و الیاف گیاهی محسوب می شود. این فیبر و الیاف را که بیشتر مواد سلولزی و همی سلولزی می باشد، موجب افزایش حجم مدفوع می گردد. افزایش حجم مدفوع عامل اساسی مبارزه با یبوست و بیماری کولون و پیدایش سرطان کولون می باشد.

نکات مهم

در صورت مصرف سبوس به صورت روزانه بین ۳ تا ۶ لیوان آب و مایعات میل کنید.

منبع:سایت حکیم تهرانی

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code