سرب در بافت سبزیجات نفوذ می‌کند و نمی‌توان با شست و شو آن را از بین برد

سبزیجات-سرب-گوجه-پیازموضوع آلودگی سبزیجات باز هم بحث سلامت مردم را به چالش کشیده است. «سرب» متهم اصلی آلودگی سبزیجات است. کارشناسان می‌گویند آبیاری مزارع با آب‌های آلوده باعث می‌شود که میزان سرب در محصولات کشاورزی بالا برود و در این بین پیاز بیشترین میزان جذب سرب را در بین سبزیجات دارد؛ به‌طوریکه تا ۸۱ درصد سرب هوا، آب و سموم را جذب می‌کند. در همین رابطه رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد:‌»مصرف گوجه، سیب زمینی و پیاز آلوده مردم را مسموم می‌کند.»
به‌گزارش تهران‌امروز، دکتر بهزاد دماری رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های غیر واگیر وزارت بهداشت می‌گوید: «آلودگی آب و غذا حقیقت دارد. طبق بررسی‌هایی که انجام داده‌ایم این آلودگی در سبزیجاتی چون گوجه‌ فرنگی، سیب‌زمینی و پیاز بیشتر از سایر اقلام است اما از آنجایی که پوست این سبزی‌ها و صیفی‌جات کنده می‌شود و بیشترین آلودگی در پوست‌شان است خطر زیادی در سطح جامعه وجود ندارد.» آبان ماه گذشته هم مدیرعامل سابق میادین میوه و تره‌بار شهرداری تهران اعلام کرده بود که پیاز آلوده‌ترین محصول کشاورزی است که در تهران مصرف می‌شود؛ حال با همه این تفاسیر شهروندان چقدر باید نگران باشند؟

سرب در طولانی مدت خطرناک است

دکتر مسعود کیمیاگر درباره وجود سرب و آلاینده‌هایی که در هوا وجود دارد و از طریق آب و خاک وارد محصولات کشاورزی می‌شود به تهران امروز می‌گوید: طبیعی است که آلودگی‌های محیط‌زیست خیلی راحت وارد مواد غذایی می‌شود و روی سلامت مردم تاثیر می‌گذارد. استفاده از سمومی که در این محصولات استفاده می‌شود نیز باید براساس معیارهای حساب شده باشد. این متخصص تغذیه می‌افزاید:زمانی که این محصولات سمپاشی می‌شود باید در مدت زمان مورد نیاز روی محصولات باقی بماند و بعد برداشت شود. این سم‌ها اگر در مدت زمان کافی روی میوه‌ها و سبزیجات باقی نمانند نمی‌توانند تاثیری که باید را در از بین بردن سموم بگذارند. او در رابطه با تاثیر آلودگی‌هایی مانند سرب در سبزیجات توضیح می‌دهد: «فلزات سنگینی مانند سرب وقتی داخل سبزیجات هستند اگر شسته یا پخته هم شوند از بین نمی‌روند. در مورد گوشت مرغ آلوده نیز به همین گونه است.» او ادامه می‌دهد: «تبعات چنین آلودگی‌هایی در سبزیجات و مواد غذایی در کوتاه مدت قابل مشاهده نیست و در دراز مدت و به صورت مزمن بدن را برای بیماری آماده می‌کند. در مورد آلودگی‌های انگلی نیز در سبزیجاتی مانند گوجه، سیب زمینی و پیاز با کندن پوست آنها از بین می‌روند. اما آنچه مسلم است اینکه در کشور ما آلودگی‌های شیمیایی وصنعتی بسیار است یک روز در برنج‌ها خودش را نشان می‌دهد یک روز در مرغ‌ها و روز دیگر در محصولات کشاورزی آلودگی بروز می‌کند.»

سلامت مردم در خطر است؟

دکتر مسعود مس‌چی متخصص تغذیه و سلامت در پاسخ به این سوال تهران امروز که با آلودگی سبزیجات کشاورزی سلامت مرد تا چه حد به خطر می‌افتد؟ می‌گوید: «این سبزیجات با مصرف روزانه مردم در ارتباط است و از طرفی چون در خاک کاشته می‌شود و با آن درارتباط است می‌تواند باعث بیماری‌های عفونی و انگلی شود.
اما آنچه مهم است این است که این سبزیجات به شیوه‌های مختلف در دستور غذایی مردم قرار دارد که می‌توان با شست‌وشوی کافی این محصولات درصد میکروب‌های انگلی را در آن تا میزان بسیار بالایی از بین برد.» دکتر مس چی در رابطه با وضعیت سرب در محصولات کشاورزی توضیح می‌دهد: سرب در بافت سبزیجات نفوذ می‌کند و نمی‌توان با شست و شو آن را از بین برد ولی نکته‌ای که وجود دارد این است که تاکنون منابع رسمی کشور به صورت شفاف و جدی در رابطه با آلودگی محصولات کشاوزی بخصوص سبزیجات هشدار نداده‌اند.
به گفته این کارشناس تغذیه آنچه که تا امروز در رابطه با آلودگی سبزیجات ارائه شده منطقه‌ای بوده نه کشوری، برای همین قرار نیست که مردم هر پیازی که در تهران می‌خرند را مشکوک به آلودگی سربی بدانند. مس چی توضیح می‌دهد: نکته بسیار مهم در مصرف سبزیجات شست‌وشوی کافی و موثر آن است. به این صورت که قبل از استفاده باید آنها را با آب و مقدار کافی محلول شوینده ضدعفونی کنند. البته در مورد پیاز و سیب زمینی به این صورت است که وقتی پوست کنده می‌شود احتمال انتقال میکروب و بیماری تا حد بسیار بالایی از بین می‌رود. چون همه‌ میکروب‌ها در پوست سیب‌زمینی وجود دارد و با برداشتن پوست آن خطر بیماری به صفر می‌رسد. اگر اینها به صورت کامل و با شیوه درست شست‌وشو شود جای نگرانی نیست. اما ممکن است آبی که این محصولات با آن شست‌وشو می‌شود آلوده باشد و بیماری‌های انگلی و غیرانگلی را ایجاد کند. و برای همین مردم باید حتما از آب‌های لوله کشی و تصفیه شده برای شست و شو استفاده کنند.
دکتر مس چی در مورد آلودگی گوجه فرنگی هم توضیح می‌دهد: در مورد گوجه فرنگی این قضیه متفاوت است. متاسفانه مردم پوست گوجه فرنگی را برنمی‌دارند و با پوست مصرف می‌کنند معمولا پوست میوه‌ها به عنوان پوشش حفاظتی شان در مقابل میکروب است و میوه‌ها و سبزیجاتی که پوست آنها برداشته نمی‌شود در معرض انتقال بیماری‌های واگیر دارتا حد بالایی هستند. اما به‌طور کلی سیب زمینی و پیاز به شرط اینکه خوب ضدعفونی شود احتمال درگیر کردن آن به بیماری بسیار کم است. در مورد گوجه فرنگی مورد دیگر اینکه مردم قبل از مصرف آنها در سالاد باید به خوبی آنها را ضدعفونی کنند.

توضیحات وزارت بهداشت درباره آلودگی برخی سبزیجات

محمد هاشمی مدیرروابط‌عمومی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت و درمان درباره وجود موضوع آلودگی برخی محصولات کشاورزی هم به خبرنگار تهران امروز توضیحاتی ارائه کرد. هاشمی می‌گوید:بحث آلودگی پیاز و سیب زمینی و گوجه فرنگی که انتشار خبرآن حساسیت‌هایی ایجاد کرد موضع امسال نیست و مدت هاست وجود دارد. اما وزارت بهداشت هیچ‌گاه اعلام نکرده است که همه سیب زمینی‌ها و پیازها آلوده هستند چون این بحث منطقه‌ای است و به کل کشور مربوط نیست. وی ادامه می‌دهد: مثلا کسی که می‌گوید ۵۰ درصد سبزی‌ها آلوده است ما می‌آییم و این را به صورت جاروجنجال در می‌آوریم و می‌خواهیم از آن یک تعبیر کلی کنیم. در حالی که باید برای اثبات چنین موردی مصداق‌های آلودگی را بررسی کنیم و پیدا کنیم که در کل کشوراین مشکل وجود دارد یا در یک استان و شهر است.
هاشمی ادامه می‌دهد:اگر درباره سمی بودن سبزیجات صحبت می‌کنیم باید مدرک مستدل داشته باشیم. چنین خبرهایی باعث ایجاد استرس و نگرانی در بین مردم می‌شود. ما در حال تقویت مطالعات دوره‌ای مان هستیم. اما آنچه باید مورد توجه قرار گیرد این است که اگر آلودگی در میوه‌جات و سبزیجات وجود دارد یا حتی اگر این مسئله به صورت شایعه مطرح می‌شود باید از بالاترین مرجع گفته شود. او می‌گوید:دامن زدن به چنین بحث‌هایی غیراز ایجاد نگرانی اتفاق دیگری را باعث نخواهد شد. در مورد آلودگی میوه جات و سبزیجات هم تا زمانی که از سوی یک مرجع رسمی مسمومیت خاصی اعلام نشده مردم می‌توانند از این میوه‌ها و سبزیجات استفاده کنند. به گفته مدیرروابط‌عمومی سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت و درمان ما همیشه برای بدبین کردن مردم خیلی راحت می‌توانیم اقدام کنیم.
هاشمی در ادامه با بیان اینکه قطعا چنین مشکلی در کل کشور وجود ندارد و تنها در منطقه خاصی است توضیح می‌دهد: مثلا نقطه‌ای از کشور به دلایل مختلف سبزیجات آلوده تولید می‌کند آیا لزومی دارد در یک خبر سراسری اعلام کنیم تا مردم از آن محصول استفاده نکنند؟ متاسفانه در مواردی با انتشار این خبرها مردم دچار سردرگمی می‌شوند و موضوع را جدی می‌گیرند. آن‌وقت باید فال بگیرند که فلان غذا را بخورند یا نخورند و در نهایت خروجی مثبتی نخواهد داشت.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code